Fakultet


O FAKULTETU

logolicencirana privatna visokoškolska ustanova u sistemu visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine koja nudi visoku stručnu spremu putem trogodišnjeg i četvorogodišnjeg studija u oblasti ekonomije, menadžmenta  i informatike sa sljedećim zvanjima:

  • “diplomirani informatičar” (nakon završene četiri godine studija na smjeru Poslovna informatika – 240 ECTS),
  • “diplomirani ekonomista” (nakon završene četiri godine studija na ekonomsko-menadžerskim smjerovima – 240 ECTS),
  • “informatičar” (nakon završene tri godine studija na smjeru Poslovna informatika – 180 ECTS) i
  • “menadžer” (nakon završene tri godine studija na ekonomsko-menadžerskim smjerovima – 180 ECTS).

Ustanova je licencirana Dozvolom za rad Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske broj: 07.2-9620/07.Visoka škola za ekonomiju i informatiku Prijedor je osnovana i licencirana pod nazivom Visoka škola “Koledž za informatiku i menadžment Janjoš” Prijedor, ali je 21.6.2010. promijenila naziv u “VISOKA ŠKOLA ZA EKONOMIJU I INFORMATIKU” Prijedor.

Do promjene naziva došlo je zbog uvođenja novog licenciranog studija ekonomije i novog zvanja “diplomirani ekonomista” koje se stiče nakon četvorogodišnjeg studija.

Od datuma promjene naziva, Visoka škola u pravnom prometu koristiti isključivo novi naziv. Dokumenti koji su ustanovi izdati od strane nadležnih organa i koji regulišu rad ustanove pod starim nazivom, važe i za rad ustanove pod novim nazivom.

Visoka škola se nalazi u Ul. Mitropolita Petra Zimonjića bb u Prijedora, u sopstvenom objektu sa 4000 kvadratnih metara prostora koji je opremljen po svjetskim standardima.

Visoka škola kao nova paradigma stručnog visokog obrazovanja

1

Odstupajući od studiranja kao “socijalne kategorije”, stručno obrazovanje na visokim školama svoje uspjehe je pokazalo u razvijenim zemljama, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno u domenu “community college” edukacije, tj. pristupačnog, stručnog i usmjerenog visokog obrazovanja u lokalnoj zajednici. S obzirom da je obrazovni sistem u BiH i Republici Srpskoj naslijedio praksu neintegrisanih univerziteta sa jakim autonomnim fakultetima iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, fenomen masovnog studiranja usljed nemogućnosti pravovremenog zaposlenja i neplanske politike upisa na državne fakultete je opteretio državni budžet, kao i studentski budžet, koji se u tržišno orjentisanim prilikama teško nosi sa drastično povećanom cijenom studentskog života u univerzitetskim gradovima.

Visoko stručno obrazovanje na nivou lokalne zajednice je jedan od mehanizama lokalne autonomije koja je, pored osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, u stanju da relativno samostalno formira svojevrsnu strategiju visokog obrazovanja za svoje potrebe. Cilj te strategije nije da imitira univerzitete i njihovu nastavno-naučnu koncepciju, već da više pažnje posveti lokalnom i regionalnom razvoju u smislu školovanja stručnih kadrova u oblastima koje su deficitarne u periodu promjene načina privređivanja i usvojene državne strategije razvoja malog preduzetništva, individualnih inicijativa i samozapošljavanja. U tom smislu, ideja osnivanja visoke škole za obrazovanje u oblasti ekonomije, informatike i menadžmenta u Prijedoru ima za cilj da proizvede kadrove koji će na lokalnom i regionalnom nivou biti upotrebljivi u poboljšanju opšte privredne slike grada i regije, na način da budu u stanju da sami stvore svoja radna mjesta time što će se, nakon obrazovanja, usuditi da uđu u preduzetničke aktivnosti koje zahtijevaju upravo ona znanja i vještine koje Visoka škola nudi.

 

Postavi komentar