Znameniti učenici


AleksandarBojkoAleksandar Bojko rođen je 7. aprila 1896. godine u Foči, gje je njegov otac, takođe Aleksandar, po zanimanju “sudski pristav“, doselio iz Bukovine krajem 19. vijeka. Majka Olga, rođena u Zagrebu, bila je kći tadašnjeg prijedorskog hotelijera Franje Cimermana. Osnovnu školu Bojko je završio u Bosanskoj Krupi, a četiri razreda Realne gimnazije 1912. godine u Banjoj Luci… Više ….
Poznati slobodar i narodni heroj rođen je 20. aprila 1906. godineVeselinMaslesa u banjolučkoj Gospodskoj ulici. U našoj gimnaziji maturairao je 1925. godine. Studirao je pravo u Zagrebu, ekonomiju u Frankfurktu, te političku ekonomiju i sociologiju u Parizu. Osim niza kraćih članaka, napisao je i dvije veće studije: “Mlada bosna“ i “Svetozar Marković“.. Više ….
VukasinVukJelovacJedan od znamenitijih gimnazijalaca je Vukašin Vuk Jelovac, novinar, publicista, dopisnik Politike iz Banje Luke. Rođen je 1899. godine u selu Kosijerovo, na Vrbasu, između Laktaša i Srpca, gde su se njegovi preci doselili iz Like. U toku Prvog svjetskog rata, zbog odbijanja da recituje u slavu cara Franje Josifa, isključen je iz Realke, ali je vanredno maturirao 1919. godine…. Više ….
IvanMercIstaknuti katolički laik i blaženik, dr Ivan Merc (Ivan Mertz), rođen je u Banjoj Luci 16. 12. 1896. godine, kao sin željezničkog službenika, Nijemca rodom iz Sudeta. Nakon završene Gimnazije, 1914. godine, napustio je naš grad i obreo se u Austriji. Poslije rata – u kome je i sam bio mobilisan – završio je književnost u Beču i Parizu.. Više ….
NasihaKapidzicHadzicRođena 6. decembra 1932. godine u Banjoj Luci, gdje je završila osnovnu školu. Našu Gimnaziju maturirala je 1951. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Karijeru je započela kao profesor upravo u našoj školi, a onda je prešla u Sarajevo, gdje je bila urednik Obrazovnog i Dječjeg programa Radio Sarajeva.. Više ….

Postavi komentar