Banja Luka


Banja Luka ili Banjaluka je gradsko naselje, odnosno naseljeno mjesto u sastavu Grada Banje Luke kao jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Predstavlja politički, administrativni, finansijski, univerzitetski i kulturni centar Republike Srpske. Prema preliminarnim podacima popisa stanovništva 2013. godine, u ovom naseljenom mjestu popisano je 150.997 lica.

Banja Luka je nekada bila snažan privredni centar sa razvijenom mašinskom, tekstilnom, prehrambenom, drvoprerađivačkom i elektroindustrijom. Ratna zbivanja (1992—1995) i poslijeratna društvena tranzicija uzrokovali su propadanje većine industrijskih kapaciteta i tržišta. U ovom gradu i njegovoj okolini preplitale su se različite kulture, običaji i uticaji. Sve to je ostavilo traga na arhitekturi pojedinih dijelova grada, ali i na velikom broju kulturno-istorijskih spomenika kao svjedoka različitih epoha i ljudskog stvaralaštva. Zbog mnogobrojnih zelenih površina (parkova i aleja), Banja Luka je poznata kao grad zelenila.

banja_luka6

Banja Luka je smještena na obalama Vrbasa, koji u ovom gradu gubi osobine planinske rijeke i ulazi u niziju na svom putu ka ušću u Savu. Vrbas u Banjoj Luci prima pritoke Suturliju, Crkvenu i Vrbanju.Središnji dio grada leži na nadmorskoj visini od 163 m i okružen je tercijarnim brežuljcima. Grad se u početku razvijao nizvodno od nekadašnjeg Gornjeg Šehera prateći tok Vrbasa, a stambena naselja koja su se gradila poslije Drugog svjetskog rata razvijala su se u širinu prema brdima koja okružuju urbano jezgro. Banja Luka je posebno izložena riziku od zemljotresa, a najsnažniji zemljotres u ovom gradu zabilježen je oktobra 1969. godine (6,3 Rihtera). Prvi zabilježeni veći zemljotres je pogodio Banju Luku 1888, a njegova magnituda je iznosila 5,5 stepeni Rihterove skale. Godine 1935. potres je bio jačine 5,5 Rihtera, a 1981. oko 5,4 Rihtera

Postavi komentar