Srednja škola


Prošlost škole

Naša škola ustanovljena je kao Velika realka 4. oktobra 1895. godine sa zadatkom da priprema učenike “za šumarske, za poljodjelske, za kemičke i druge visoke škole“. Nastava je prvih godina održavana u zgradi bivše ruždije (turska vjerska srednja škola), a 1. marta 1898. god. Realka je uselila u novo dvospratno zdanje koje je u svojoj “divotnoj izradi“ i “savršenosti arhitektične vještine“ zadovoljavalo “sve želje strogog pedagoškog zahtijevanja“. I mnogo više od toga: zgrada Gimnazije postaće ponos i jedno od glavnih znamenja Banje Luke.

kape

Početkom 20. vijeka ćaci su nosili kape sa brojem razreda, a odlični učenici imali su dodatnu oznaku

U početku škola je bila rezervisana za mušku omladinu, a učenice su stekle pravo da je pohađaju tek 1912. godine, kao vanredni, odnosno od 1919. godine kao redovni polaznici. Broj đaka u ovom periodu je uglavnom pravilno rastao, pa se od prvobitnih 66 popeo na 430 (1917-18). Prvih 12 učenika maturiralo je 1903.

Osmorazredna nastava se odvijala u okviru 15 predmeta, a prema planu i programu koji su donosile habsburške vlasti. U početku se najviše izučavala matematika, crtanje i geometrija, da bi – postepenim prerastanjem Velike realke u Realnu gimnaziju – od 1912. godine akcenat sa pomenutih predmeta bio pomjeran na jezike (srpskohrvatski, njemački, francuski) i istoriju, a uvodi se i 16-ti predmet: latinski jezik. Ocjene su bile od jedan (najbolja) do četiri (nedovoljna).

Postavi komentar